2011. március 27., vasárnap

A csokoládé eredete

Nagyon sok ember szereti a csokoládét, viszont csak kevesen tudják, hogy miből is készül. Nézzük csak meg a rövid történetét!

Csokoládé nincs kakaóbab nélkül. Ez a theobroma cacao nevű magas növény termésének magja, amely Dél- és Közép-Amerikában, Afrikában és Ázsia egyes részein található. A theobroma jelentése „Istenek eledele”, amely jelzi azt, hogy ez a termés az emberiség legfinomabb csemegéje. Ez a termés sárga magként észlelhető, amelyet húsos hüvely borít.


Ebből hogyan is lesz kakaó?

Először a nyers kakaót erjesztik, majd megpörkölik. A kakaóbab héja törékennyé válik, amelyet eltávolítanak a babról, és addig őrlik, amíg folyékony masszát nyernek. Ezt kisajtolják, aminek eredménye képpen kakaóvajat és kakaóport nyernek.
Ettől kezdve a csokoládé fajtájától függ az összetétel és az elkészítés.
Az étcsokoládé készítésénél a sajtolás előtti folyékony masszához cukrot és kakaóvajat kevernek. A tejcsokoládé készítéséhez a kakaóvajhoz sűrített tejet adnak hozzá.
A mostani Mexikó területén élt maják időszámításunk szerint 600 körül már ismerték a csokoládé bizonyos változatát. Ők pörkölt és őrölt kakaóhoz vizet, kukoricalisztet, vaníliát és chilit adtak hozzá, amelyet gyógyszerként használták láz, köhögés és terhességi depresszió ellen.

Ezt a keserű italt az aztékok mézzel édesítették, és csak a nemesek körében terjedt el a fogyasztása. Ennek az italnak magas volt az értéke, ezért az adót is kakaóbabban fizették.

Európába csak 1600 körül kezdték fogyasztani, amelynek eredményeként elterjedtek a csokoládéházak ugyan úgy, mint a kávéházak.

Ezek után jöttek létre a csokoládégyárak, a Nestlé testvérek 1876-ban készítettek először tejcsokoládét, Suchard féle tejcsokoládé pedig 1890-ben készült, amelyet 4 gyermeke dobott piacra és a később levédett Milka márkanévvel büszkélkedhet.

Később újabb csokoládégyárak jelentek meg, amelyek újabb és újabb ízben és összetételben gazdag csokoládéféléket készítettek.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és finom téma :)

    VálaszTörlés
  2. Jó téma, kíváncsian várom a folytatást.

    VálaszTörlés
  3. Nyammi. Miert vaqn, hogy minden ami finom, es kivannivalo vagy hizlal, vagy erkolcstelen:)?

    VálaszTörlés
  4. A csokoládé fogyasztásának vannak előnyei is. Majd a későbbiekben meglátod. A kérdésedre válaszolva, szerintem ha nem tennél semmi olyat amit úgymond "nem szabad", vagy nem mindig jó, akkor nem is lenne olyan izgalmas az élet :D

    VálaszTörlés
  5. Szerintem rakd ki a kommentelést jobban látható helyre, hogy ellepjenek a hozzászólások. :)

    Tetszik a téma, jól választottál. Várom a következő bejegyzéseket. :)

    VálaszTörlés
  6. "Istenek eledele" hmmm, valyon ezért érzem Istenien magam töle?

    VálaszTörlés
  7. Azt állítják boldogság hormon van benne akkor meg van , hogy miért használtak depresszio ellen is.
    Fincsi téma, csak így tovább.

    VálaszTörlés
  8. Ez szép és jó, de élőbe is megkéne tartani egy előadás során, természetesen kül. csokifajták kóstólgatása mellett írdatlan mennyisegbenn. :D szerintem teltház lenne.

    U.I. érdekes történelmi téma, de megkéne valósítani

    VálaszTörlés
  9. Amikor édességre gondolok mindig a csoki jut eszembe. Ha a suliban csokival ösztönöznék a tanulásra a gyerekeket, mind első tanulók lennének.

    VálaszTörlés
  10. Mysuru Casino Resort - JtmHub
    JTM Tunica Casino 오산 출장안마 Resort offers the best gaming 광양 출장마사지 experience with exciting promotions and a variety of 속초 출장샵 dining 안동 출장안마 options. Experience the best in 구미 출장안마 gaming at Mysuru

    VálaszTörlés