Nagyon sok ember szereti a csokoládét, viszont csak kevesen tudják, hogy miből is készül. Nézzük csak meg a rövid történetét!
Csokoládé nincs kakaóbab nélkül. Ez a theobroma cacao nevű magas növény termésének magja, amely Dél- és Közép-Amerikában, Afrikában és Ázsia egyes részein található. A theobroma jelentése „Istenek eledele”, amely jelzi azt, hogy ez a termés az emberiség legfinomabb csemegéje. Ez a termés sárga magként észlelhető, amelyet húsos hüvely borít.
Ebből hogyan is lesz kakaó?
Először a nyers kakaót erjesztik, majd megpörkölik. A kakaóbab héja törékennyé válik, amelyet eltávolítanak a babról, és addig őrlik, amíg folyékony masszát nyernek. Ezt kisajtolják, aminek eredménye képpen kakaóvajat és kakaóport nyernek.
Ettől kezdve a csokoládé fajtájától függ az összetétel és az elkészítés.
Az étcsokoládé készítésénél a sajtolás előtti folyékony masszához cukrot és kakaóvajat kevernek. A tejcsokoládé készítéséhez a kakaóvajhoz sűrített tejet adnak hozzá.
A mostani Mexikó területén élt maják időszámításunk szerint 600 körül már ismerték a csokoládé bizonyos változatát. Ők pörkölt és őrölt kakaóhoz vizet, kukoricalisztet, vaníliát és chilit adtak hozzá, amelyet gyógyszerként használták láz, köhögés és terhességi depresszió ellen.
Ezt a keserű italt az aztékok mézzel édesítették, és csak a nemesek körében terjedt el a fogyasztása. Ennek az italnak magas volt az értéke, ezért az adót is kakaóbabban fizették.
Európába csak 1600 körül kezdték fogyasztani, amelynek eredményeként elterjedtek a csokoládéházak ugyan úgy, mint a kávéházak.
Ezek után jöttek létre a csokoládégyárak, a Nestlé testvérek 1876-ban készítettek először tejcsokoládét, Suchard féle tejcsokoládé pedig 1890-ben készült, amelyet 4 gyermeke dobott piacra és a később levédett Milka márkanévvel büszkélkedhet.
Később újabb csokoládégyárak jelentek meg, amelyek újabb és újabb ízben és összetételben gazdag csokoládéféléket készítettek.
Nagyon szép és finom téma :)
VálaszTörlésJó téma, kíváncsian várom a folytatást.
VálaszTörlésNyammi. Miert vaqn, hogy minden ami finom, es kivannivalo vagy hizlal, vagy erkolcstelen:)?
VálaszTörlésA csokoládé fogyasztásának vannak előnyei is. Majd a későbbiekben meglátod. A kérdésedre válaszolva, szerintem ha nem tennél semmi olyat amit úgymond "nem szabad", vagy nem mindig jó, akkor nem is lenne olyan izgalmas az élet :D
VálaszTörlésSzerintem rakd ki a kommentelést jobban látható helyre, hogy ellepjenek a hozzászólások. :)
VálaszTörlésTetszik a téma, jól választottál. Várom a következő bejegyzéseket. :)
"Istenek eledele" hmmm, valyon ezért érzem Istenien magam töle?
VálaszTörlésAzt állítják boldogság hormon van benne akkor meg van , hogy miért használtak depresszio ellen is.
VálaszTörlésFincsi téma, csak így tovább.
Ez szép és jó, de élőbe is megkéne tartani egy előadás során, természetesen kül. csokifajták kóstólgatása mellett írdatlan mennyisegbenn. :D szerintem teltház lenne.
VálaszTörlésU.I. érdekes történelmi téma, de megkéne valósítani
Amikor édességre gondolok mindig a csoki jut eszembe. Ha a suliban csokival ösztönöznék a tanulásra a gyerekeket, mind első tanulók lennének.
VálaszTörlésMysuru Casino Resort - JtmHub
VálaszTörlésJTM Tunica Casino 오산 출장안마 Resort offers the best gaming 광양 출장마사지 experience with exciting promotions and a variety of 속초 출장샵 dining 안동 출장안마 options. Experience the best in 구미 출장안마 gaming at Mysuru