2011. április 12., kedd

A csokoládé káros hatásai



Amint az előbbiekben olvashattuk a csokoládénak számos kedvező hatása van, mint pl. rákbetegségek, szív és érrendszeri megbetegedések megelőzése, növeli a stressz tűrő képességet, javítja a memóriát, stb. Többször is hallottuk, hogy a csokoládé fogyasztása nem egészséges. Lássuk csak melyek azok. 

Több kutatás bizonyítja, hogy a csokoládé hasznos a szív működésére, viszont a csontokra gyakorolt hatása, már nem ilyen kedvező.  A csokoládéfogyasztás növeli a csontritkulás és a csonttörések valószínűségét. A csokoládé sok oxalátot tartalmaz, ami gátolja a csontoknak szükséges kalcium felszívódását. Ez csak napi rendszerességgel fogyasztott csokoládé esetén következik be.

Vesekövet is okoz a csokoládéban levő oxálsav.
A csokoládé a napi energiaszükséglet 25 – 30 %-át teszi ki, így az elhízást is okozhat. A délelőtt nassolásként fogyasztott csokoládé délután is még a gyomorban van, ami dekoncentráltságot és intoleráns magatartást okoz. Ez főleg a gyerekeknél észlelhető. Főétkezés helyett ne fogyasszunk csokoládét, hiszen elhízást okoz és csökkenti az étvágyat, aminek következtében tápanyaghiányunk lesz.

A csokoládé nagyon sok szénhidrátot tartalmaz, ami gyengíti az immunrendszert, károsan hat a hormonszabályozásra és agyműködésre, megbontja a bélflóra egyensúlyát, így otthona lehet a rendszeres gombás betegségeknek. Ahhoz, hogy a szervezetünk le tudja bontani a csokoládéval szervezetünkbe juttatott cukrot, nagyon sok vitamin és ásványi anyag (kalcium) szükséges. 

Mikor depresszió ellen és hangulatjavítóként fogyasztjuk a csokoládét, függőséget okoz, a hiánya pedig elvonási tünetekkel jár.

Ismertek olyan embereket, akik nem tudják megenni a barna csokit, mert állítólag allergiásak rá? Én igen, és olvasgatásaim során megtudtam, hogy miért is van ez.  A kakaóbab (csokoládé alapanyaga) fermentációjakor (erjesztésekor) penésztoxinok (más néven aflatoxin) keletkeznek, amelyek okozzák az allergiát, a májfunkció zavarodását illetve a daganatok kialakulását

Tehát összességében a csokoládé előnyös polifenol és ásványi anyag tartalom mellett az úgynevezett eredő hatása, összhatása káros. Okai: magas zsiradék és cukortartalom, a tápanyaghiányos állapotok nagyobb valószínűsége, a fogszuvasodás, az adalékanyagok, penésztoxinok, oxálsav illetve az idegrendszerre ható komponensek jelenléte miatt melyek hiányában depresszióhoz hasonló lehangoltsággal járó tünetek alakulhatnak ki.
Elég szomorú következtetés, viszont ha nem fogyasztunk napi rendszerességgel csokoládét, akkor a fent említett káros hatások nem jelentkeznek. 


A cikkeimet elolvasva mit gondoltok a csokoládéról? Mennyire döbbentett le titeket, és milyen hatással lesz a későbbi csokoládéfogyasztásotokra?

17 megjegyzés:

  1. miert van, hogy barmi ami finom es /vagy kivannivalo, az vagy torvenyetelen, vagy erkolcstelen vagy hizlal?

    VálaszTörlés
  2. Robbanócukros Milkát kérek... MOST! :D

    VálaszTörlés
  3. A viccet félretéve: nem szoktam sok csokoládét fogyasztani.

    VálaszTörlés
  4. Az első hozzászólásom érdekes, hogy nem a pozitív tulajdonságokhoz került, mivel oda szántam.
    De legalább megjelent...

    VálaszTörlés
  5. Érdekes, hogy a gyerekek akik még alig ismerik az ízeket miért pont a csokoládét kedvelik meg leghamarabb?
    Van úgy, hogy nem hajlandók megenni semmit de ha megkérdezed csokit kérsz?-arra soha nem válaszolják azt,hogy nem kérek.Nem vagyok mindennapi csoki fogyasztó de szomorúan olvastam a káros hatásait.Igazat adok Szilárdnak:)

    VálaszTörlés
  6. en tovabbra is annyit csokit eszem, mint eddig, imadom a csokit, egy alkalommal felfalok egy egesz tabla csokit, most a karamelles Milka a kedvencem, ...igaza van Szilardnak,... es en amugyis csak a jo hatasait nezem :):)

    VálaszTörlés
  7. A csoki csontokra való káros hatásairól még nem olvastam, viszont gyerekkori kellemetlen tapasztalatom egyike pont a csokival kapcsolatos, hiszen mindennap kakaós kávét fogyasztottam reggelre, aminek következtében sárgaságos lettem. Az orvos szerint a kakaó volt a fő oka.

    VálaszTörlés
  8. "Becslések szerint az európai városlakók 30-40 %-a megfelelő levegőminőségi mutatók fölötti átlagos légszennyezés koncentrációnak van kitéve. Mégis, az itt élők közül nem mindenkinek lesz egészségügyi problémája. A légszennyezés koncentráció mértéke, tartama, térbeli kiterjedése, az életkor, egyéni érzékenység és egyéb tényezők fontos szerepet játszanak abban, hogy valaki légszennyezéssel kapcsolatos egészségkárosodást szenved." (u-szeged.hu)
    És ezt elolvasva mit gondoltok a levegőről? Mennyire döbbentett le titeket, és milyen hatással lesz a későbbi lélegzésetekre?

    Mással kábít bennünket - próbál befolyásolni - a csokigyár és mással az "egészségipar"! Jó lenne valami köztes és érthetően valóságos, nekünk, egyszerű csokievőknek!

    VálaszTörlés
  9. Ha a (80-90% körüli) fekete csokira szűkítjük a kört, akkor a szénhidrát (cukor) okozta káros hatásokat nem kell figyelembe vennünk. Marad az oxalát és a penésztoxin. Vajon a penésztoxinok a minőségi csokoládékban is előfordulhatnak?

    VálaszTörlés
  10. Próbáltad már a JOY-t? Az öröm Neked is jár!
    Fantasztikus csokoládés ízével az egész család imádni fogja!
    Kisgyermekektől a várandós hölgyeken és az erősebb oxidatív stressznek kitett felnőtteken át egészen az idősebb korosztályig bárki fogyaszthatja, aki egy nagyon finom, különleges élettani, egészségvédő hatásokkal bíró étrend-kiegészítőre vágyik. A Flavon Joy komplexen juttat polifenolokat szervezetünkbe annak egészséges működéséhez, illetve a szervi egészségvédelmen túl fokozhatja a mentális/szellemi tulajdonságokat, a tanulási készséget, stressz tűrést is.

    VálaszTörlés
  11. En is szeretem a csokit igaz nem minden nap eszek....nem hiszem hogy 3-4 cikk csoki artalmas lenne hetente.

    VálaszTörlés
  12. Csoki nélkül az élet a legegészségtelenebb. Miért: mert annyi minden más még károsabb az egészségünkre, csak nem csoki a neve és nem lehet róla lemondani. Akkor legyen csak vészesetben csokifogyasztás és amúgy észrevétlenül a többi kár, amit bennünk okoznak, mint pl. kikészült idegek, bármi. A nagy egészségtudatos életmódban a vicc: 100% arra törekednek az emberek és mégis a majdnem bennszülött, nagyon egyszerü körülmények között élö emberek lesznek 100 évesek. Vissza tekintve: soha nem ettél egy jó csokit? De megérte a hosszú élet minden élvezet nélkül. Kedvenc csokim: Lindt tejccoki (Excellence Extra Cremig)

    VálaszTörlés
  13. Csoki fele cukor. Ettetek már csokit cukor nélkül? Igazán könnyü róla lemondani... Ebben az esetben tényleg fesesleges! Száz éves csokigyárak gyorsan bezártak volna. Süti cukor nélkül se jó és étel só nélkül.
    A kakaópenészröl az jut eszembe, hogy mi mindenben lehet még penész (gabona) és fel lesz dolgozva szépen (toastkenyér). Ez csak egy gondolat volt.

    VálaszTörlés
  14. a csokoládé egészségtelen az itt irtak miatt is és sajnos minden amit feldolgozunk előállitunk mind mind károsak.....csak természeteset.....ugyan olyan mint a szója bab és a tofu...tehát a kakaó bab jó sőt egy növényünk de a csokoládé már ebben a formában nem....növényi táplákozás mindig jó.....sőt jó....de ami a jó a szeretet....jézus aki az élet...istenünk ugy hogy őt kövessük...a torinoi leplen látható ő az igaz isten...

    VálaszTörlés
  15. 65 éven keresztül,rendszeresen naponta 15 kilónyi csokoládét faltam be! Ma hajnalban elhatároztam,hogy ennek véget vetek,azonban már túl késő! Odáig jutottam,hogy hasnyálmirigyem tökéletesen felmondta a szolgálatot! A csoki a rövid élet titka!

    VálaszTörlés