2011. április 2., szombat

A csokoládé kedvező hatásai


Mi jut eszünkbe, ha a csokoládéra gondolunk? ............
.......
Legtöbbször az, hogy hizlal, és ha nem akarunk elhízni, akkor lehetőleg ne fogyasszunk csokoládét, csak ha nagyon megkívánjuk. Ennek ellenére jó tudni, hogy számos olyan hatása van, ami előnyös számunkra. Néhányat ismerünk ezek közül, de jó, ha mindegyikről tudomást szerzünk:
·          
  • A csokoládé antioxidáns hatása javítja a sejtek, a bőr és a test állapotát, és erősíti az immunrendszert. Ez azért van, mert az antioxidánsok képesek növelni a véráramlást az agyban. Ezáltal véd az UV sugárzás ellen, a csokoládéfogyasztástól egészségesebb, rugalmasabb, „fiatalabb” a bőr.
  •  A fekete csokoládé jelentősen csökkenti a rákbetegség kialakulását, ezért is vetekedik a zöld tea hatásával. Egy pohár meleg kakaóital antioxidáns tartalma/hatása háromszorosa egy pohár zöld teának és kétszerese egy pohár vörösborénak. Ezért ajánlják a rákbetegségben szenvedőknek a kismértékű fekete csokoládé fogyasztását.
  • Szív és érrendszeri problémák megelőzésére, gyógyítására is alkalmas. Ilyen pl. a vérnyomás probléma (amelyet korrigálni lehet napi 2 kocka fekete csokoládéval), érelmeszesedés (amire gyógyszerként hat a legalább 75-80%-os kakaó tartalmú csokoládé), koleszterin szint szabályozásár is alkalmas.
  • Rendszeres keserű csokoládé (minél több kakaót tartalmaz a csokoládé, annál keserűbb) fogyasztással megelőzhető a vérrög kialakulása és az infarktus is.
  • Növeli a stressz tűrő képességet, és így csökkenti a depresszió kialakulását.
  • Javítja a memóriát és a koncentrációt, ezért keresik a gyerekek a csokoládét vizsgák előtt.
  • Amint tudjuk a fáradtság megszüntetésére is alkalmas a csokoládé.
  • Megfázásos tünetek csökkentésére, köhögés megszüntetésére is alkalmas a csokoládé
  • Fogyókúrára is lehet használni a csokoládét. Ez meglepő ugye? A fekete csokoládé, ami legalább 80 % - ban tartalmaz kakaót, elősegíti a zsírégetést, és csökkenti az étvágyat.
  • A finn tudósok szerint a csokoládé boldogságérzet hatása a kisbabákra is kihat. A terhesség alatti csoki fogyasztás boldog és életképesebb újszülöttet eredményez. Viszont ez nem azt jelenti, hogy nyakra-főre habzsoljuk a csokit. NEM! Csak mértékkel, de nem mértéktartóan! (Tudjátok mit jelent a férfiaknál a mértéktartóan inni? Mérték a veder, tartó pedig az asztal.)
  
Gondoltátok volna, hogy a csokoládé ennyi mindenre jó? Általában az elhízással társítjuk, viszont sokszor megfeledkezünk a kellemes, hasznos hatásairól, ami néha jól jönne.
Valaki már fogyasztott csokoládét, azért mert ideges, szomorú, vagy valami problémája volt?
Erre a kérdésre várom a válaszaitokat, és a véleményeiteket, kommenteket.

5 megjegyzés:

  1. Imadom a csokoladet! Es igaz is, hogy mi mindenre jo is. En ha minden nap nem eszek egy kis csokit, ugy erzem valami hianyzik.
    Foleg kirandulas, stresszes napok alkalmakkent kifejezetten jo egy kis csoki, feludit, energiat ad.

    VálaszTörlés
  2. ...mikor csokoládét eszem, és elég gyakran, soha nem gondolok a jótékony hatásaira, sem a rosszakra...egyszerűen azért eszem, mert finom :)
    ...föleg a csoki különlegességeket nagyon imádom :)

    VálaszTörlés
  3. Nem is tudta, hogy ennyi mindenre jo es ilyen sokmindent lehet elmodani a csokirol. Enis nagyon szeretem. Finomis es meg egeszseges is.... ha.... Ennyivel is okosabb lettem.
    Koszi a felvilagositast.

    Koszonettel Lehel

    VálaszTörlés
  4. A csokinak kedvező hatásai vannak, persze mindenből megárt a sok, és ha túlzásba visszük a fogyasztását.

    VálaszTörlés
  5. Azt hallottam a csokiról, hogy felszabadítja a boldogság hormonokat, de soha nem azért ettem. Szerencsém van, mert csak a keserű csokit szeretem és főleg annak van jótékony hatása.

    VálaszTörlés